Nedávný průlom ve Švédsku přitahuje pozornost na bikarbonát sodný, neboli jedlou sodu, jako skutečného konkurenta ve světě legálních látek zlepšujících výkon. V červenci švédská společnost Maurten, která od roku 2015 vyvíjí inovativní nápoje a gely používající jedlou sodu, zveřejnila studii podporující tvrzení, že jejich Bicarb System účinně zvyšuje sportovní výkon s minimálními nebo žádnými gastrointestinálními vedlejšími účinky.
Studie na toto téma probíhají již od 80. let a zkoumají potenciál jedlé sody pro zlepšení sportovního výkonu při intenzivních cvičeních, která trvají od 1 do 10 minut (například při vzpírání, sprintu atd.). Jak? Zvýšením prahu, při kterém sportovci začnou cítit únavu ve svalech. Teorie, proč a jak to funguje, se v průběhu let měnila, ale dnes víme, že to souvisí s interakcí jedlé sody s ionty vodíku v našich svalech.
Pokud jste jako já a divíte se, proč jste nikdy neslyšeli o někom, kdo by před závodem používal jedlou sodu, přestože tato informace je známa již od 80. let, je to proto, že to není tak jednoduché, jak se zdá. Konzumace samotné jedlé sody téměř jistě způsobí gastrointestinální potíže. Většina lidí hlásí symptomy jako nadýmání, křeče, zvracení a dokonce i výbuchy průjmu. Pro většinu lidí riziko převyšuje odměnu. Až dosud… díky této studii, která prokazuje, že nová hydrogelová technologie společnosti Maurten umožňuje sportovcům využít výhody jedlé sody na zlepšení výkonu, aniž by museli mít strach z gastrointestinálního chaosu. V podstatě hydrogelová formule "propašuje" jedlou sodu přes žaludek a umožní jí bezpečně se dostat do tenkého střeva, kde je následně uvolněna.
I přesto, že hydrogel chrání sportovce před vážnými problémy s trávením, Kristin Jenny z Cycling Weekly v červnu 2023 popsala méně příjemnou zkušenost s konzumací Maurtenova Bicarb Systemu. Píše: "Mix je návykový co do chuti a textury. Není tak pevný jako Maurtenův gel (který je podobný želé), ale není ani přesně pitelný. Není doporučeno žvýkat tablety jedlé sody, takže jsem musela vypnout mozek a hltat lehce sladkou, bez chuti, studenou lepkavou směs. Mísa je asi dvě třetiny plná směsi, když je všechno smícháno, takže to je více než 10 lžic té hmoty, které musíte spolknout. První dojem: nic moc a není to psychologicky příjemné na konzumaci. Nedokázala jsem si představit, že bych to snědla na nějakém tmavém, studeném závodním ránu." Dále poznamenává, že Maurten také doporučuje sportovcům počkat plných 90 minut po konzumaci směsi, než začnou cvičit.
Jedním z objevů Maurtenovy studie je, že jedlá soda může pomoci jak sprinterům, tak vytrvalostním sportovcům. Dříve se předpokládalo, že jedlá soda bude pomáhat pouze sportovcům při vysokointenzivních cvičeních krátké délky. Studie Maurten ukazuje, že cyklisté dosáhli při 50kilometrovém časovém cyklistickém závodě 1,4% zlepšení. To znamená, že závod, který trvá přibližně hodinu, pomohl cyklistům ušetřit celou minutu. Elitní sportovci vědí, jak velký rozdíl může udělat i sekunda, a toto jim dává celou minutu?
Alex Hutchinson, novinář magazínu Outside, pečlivě sleduje vzestup jedlé sody (nebylo to myšleno jako vtip), zejména na Olympijských hrách. "V Paříži jsem viděl další skupinu nově korunovaných šampionů, kteří na ni nedají dopustit: triatlonista Alex Yee, mílový superstar Faith Kipyegon, spolu s Cheptegeim, Hodgkinsonem a dalšími."
Takže, začne ji nyní používat každý? Možná ne. Koupě jednoho balení Maurten Bicarb Systemu stojí 70 dolarů a poskytuje pouze čtyři dávky. Pokud se další společnosti připojí k trendu hydrogelů a nabídnou více dávek za nižší cenu, může se to stát populárnější, zejména mezi amatérskými sportovci. Nicméně, systém Maurten je patentově chráněn v Evropě i USA.
Existují nějaké morální úvahy? Vzhledem k tomu, jak snadno dostupná je jedlá soda, mnoho komentátorů se tím neznepokojuje. Hutchinson píše: "Je pro mě těžké vzrušit se z etiky jedlé sody. Je to jako kofein: jasně zlepšující výkon, ale tak běžný a neškodný—kromě průjmu—že to nemůžete považovat za podvod."
Co tedy dál? "Existují dvě možnosti, jak to může jít," píše Hutchinson. "Jednou je, že jedlá soda, ve své nové stravitelné formě, se stane stejně běžnou jako kofein pro vytrvalostní sportovce. Druhou možností je, že půjde cestou předchozích supplementových trendů, jako jsou ketony a řepná šťáva: není zcela diskreditována, ale spíše novinkou než nezbytností, přestože vědecká data na začátku slibovala něco víc… Ale než prohlásíme jedlou sodu za novou kofein, potřebujeme více studií."